Ez egy chopper, édes

Böjtölj, aztán posztold ki a Facebookon!

Húshagyókedd? Hamvazószerda? Mit jelentenek ezek a kifejezések? És vajon milyen üzenetet hordoz a böjt a modern kor emberének?

Az egyházi évben a húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap. Ahogy a neve is elárulja, ekkor lehet utoljára húst fogyasztani. A húshagyókeddet a hamvazószerda követi, amely a 40 napos nagyböjti időszak kezdete, ami a hívők számára egyfajta előkészületi idő a húsvét megünnepléséhez. Hamvazószerdai szokás a hamvazás, amikor régen- a vezeklés jeleként- hamut szórtak a fejükre a hívek. A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást. „Porból vagy és porrá leszel”-halljuk a paptól, aki hamuval rajzol keresztet a homlokunkra ilyenkor. 

Böjt és Biblia

Rembrandt: Mózes a kőtáblákkal, 1659.

A böjtről, böjtölésről számtalan helyen olvashatunk a Bibliában, ám az evéstől (néha ivástól) való tartózkodás mindig szoros kapcsolatban állt valamilyen lelki folyamattal. A böjt oka lehetett az engesztelés vagy a gyász kifejezésének jele, az Úr irgalmának elnyerése vagy hogy nehéz feladatok, küldetések előtt erősítést nyerjenek általa.

Mózes 40 napig böjtölt a Sinai-hegyen, mikor átvette Istentől a Tízparancsolatot: „Ő tehát ott volt az Úrnál, negyven nap és negyven éjen át. Kenyeret nem evett, vizet nem ivott, és felírta a táblákra a szövetség tíz igéjét”. (Kiv. 34,28)

Eszter királynő felhívására a zsidók háromnapos böjtbe kezdtek, amikor Hámán megparancsolta, hogy minden zsidót pusztítsanak el és javaikat kobozzák el: “Három nap és három éjjel ételt meg italt ne vegyetek magatokhoz, és én is így fogok tenni szolgálóleányaimmal együtt”. (Eszt 4,15-16)  A zsidók pedig megmenekültek.

Ninive lakói is 40 napig böjtöltek Jónás felhívására, aki Isten pusztító ítéletével fenyegette meg őket, így végül elkerülték az Úr pusztító haragját (Jón 3,7-10).

Sokunk által mégis leginkább Jézus böjtje a legismertebb a Bibliában. Máté és Lukács evangéliuma szerint Jézus a pusztában böjtölt 40 napig, ahol az ördög megkísértette. Ez idő alatt nem vett magához táplálékot.

Böjt és lelki munka

A keresztények számára a hamvazószerdától a húsvétig tartó 40 napos böjt jóval több volt, mint az étkezés megszorítása. A böjt lényege ugyanis a bűnbánat és az áldozatvállalás. A böjtnek önmagában semmi értelme, ha nem kapcsolódik össze saját magunk mély lelki munkájával, amelynek mi más célja is lehetne, mint önmagunk jobbá válása.

Hamvazószerdától minden olyan dologról lemondunk, ami eltávolít ettől a belső lelki munkától, ezek közé tartozik az étel is. Ez a 40 nap tehát egy felkészülési időszak, hogy a hívők méltóképpen megünnepelhessék Jézus feltámadását.

Hogy böjtöltek régen?

Fotó 1939-ből- Fortepan (Adományozó: Konok Tamás)

A katolikus rend szerint csak hamvazószerdán és nagypénteken kell szigorú böjti napot tartani, míg a többi böjti napon a felnőtt hívők eldönthetik, hogy böjtölnek-e vagy sem. Ez azonban érdekes módon szőtte át a hétköznapi szokásokat is.  

Nagymamám, sőt anyósom is tartotta magát ahhoz a háztartáshoz, amelyben hétköznap szerdán és pénteken nem kerülhetett hús az asztalra még böjti időszakon kívül sem. Mi pedig egész egyszerűen megszoktuk: ez volt a dolgok rendje, és egyúttal jól kiszámíthatóvá tette a hétköznapok étkezéseit is.

A böjt a régi néphagyományban természetesen többnyire a hústalan és zsírtalan étkezést jelentette, de volt, ahol a fehér ételektől is tartózkodtak (tej, tojás, túró), és csak azt ették, amit a harmat nevelt (szigorúan növényi táplálékokat).

Faluhelyen hamvazószerdán elrakták az év közben használt konyhai edényeket, mert a zsíros ételek edényeit egyáltalán nem használhattak a böjti étkek elkészítéséhez.  A böjtre tudatosan készültek: már az előző évben félretették például a böjti napokra az aszalt gyümölcsöket.

Volt, ahol a böjti napokon szigorú aszkézisben éltek: csak kenyeret, sót és száraz növényi eledeleket ettek naponta csak egyszer. Az étkezés megszorítása mellett pedig sok helyen a házas élettől, dohányzástól, alkoholfogyasztástól is tartózkodtak.

 

Hogy böjtölünk ma?

Úgy látom, hogy böjt sokak számára egyfajta trendi szokássá vált. “Elmegyek böjtölni. Részt veszek egy léböjt kúrán. Aztán beszámolok róla a Facebookon is”-sokszor ez az érzésem, amikor egy-egy ismertebb személy részletesen beszámol böjti munkájáról, amit valamilyen szuper szálláshelyen, a társadalomtól (de a nettől nem) elvonulva tölt.

A tél vége felé már egyre több böjtöléssel foglalkozó hirdetésre bukkanunk, ahol az egészségmegőrzés, a méregtelenítés és megújulás szavakkal operálva csábítják az érdeklődőket. Van, ahol előadásokkal színesítik és ezoterikus -spirituális élményekbe burkolják a megtisztulni vágyók igényeit.

A böjt alatt manapság is elsősorban a hús elhagyását értjük, de számtalan kombinációban és formában szoktak böjtölni. Mindegyik módszer lényege a szervezet tehermentesítése. Ez történhet gyümölcsök és zöldségek levével (léböjt), vagy szilárd nyers étrenddel (ekkor csak növényeket, zöldségeket ehetünk). Van, aki bővített nyers étrenddel böjtöl, vagyis a nyers ételek mellé teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyeret is fogyaszt, míg mások gyümölcsnapokat tartanak.  Fontos viszont, hogy saját kútfőből, ötletszerűen ne vágjunk bele a böjtölésbe, és egészségünket se tegyük kockára! Mindig meghatározott céllal és ideig tartson a böjtünk.

Nem árt tudni, hogy a böjtnek többféle kellemetlen mellékhatása is lehet: ilyen például a fejfájás, a kiszáradás vagy a gyomorégés. Ha valamilyen betegséggel küszködünk, böjt előtt mindenképpen kérjük orvosunk tanácsát! Terhes, szoptató nők, gyerekek ne böjtöljenek, mint ahogy idősek esetében is nagyobb körültekintést igényel egy-egy időszakos böjt.

Az időszakos böjtölés egyébként számtalan pozitív hatással bír: jót tehet koleszterinszintünknek, csökkentheti a magas vérnyomást és javítja inzulin- érzékenységünket is. Emellett testsúlyunkat is optimalizálhatja.

A böjt egy modern, és igen érdekes formájáról (egyfajta időszakos böjtről) írtam nemrégiben a Buddha-diéta kapcsán. Olvastad már?

Kérlek, tartózkodj a gyűlölködő, fórumtársaidat vagy engem sértő hozzászólásoktól!

A hozzászólások nem tartalmazhatnak linket!

Köszönöm, hogy ezt tiszteletben tartod!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!