Ez egy chopper, édes

Így ne olvaszd ki a lefagyasztott élelmiszert!

Anyósom mindig azt mondta, hogy van, aki a sok cipőt vagy ékszert gyűjt. Ő húsokat gyűjtött. Mivel szívesen látta vendégül a tágabb családi kört is, ezért mindig dugig volt a fagyasztó precízen felcímkézett (dátummal és megnevezéssel ellátott) húsféleségekkel. 

Bevallom, ahogy öregszem, egyre inkább így vagyok ezzel én is. A húsok és zöldségek mellett az ebédről megmaradt és fagyasztható ételek is a mélyhűtőbe kerülnek, hiszen mindig akad egy-egy húzósabb nap, amikor nincs időm főzni, ilyenkor pedig jól jön az aranytartalék. Amikor palacsintát sütünk, mindig kerül a fagyasztóba is belőle. Aztán egy pörgős nap után vacsorára elő is kerül.

Azt hinnénk, a fagyasztott termékekkel pofonegyszerű a munka. Kivesszük a mélyhűtőből, kiolvad és kész. Valójában azonban ezeknek az élelmiszereknek a felolvasztása számos veszéllyel jár, hiszen a felolvasztás során az +5 °C és +60 °C közötti hőmérsékleti veszélyzóna igen kedvező a baktériumoknak.

Hogy milyen baktériumoknak?

Azzal, hogy lefagyasztottad az ételt, sajnos nem pusztítottad el végleg a benne lévő mikroorganizmusokat. A fagyasztást ugyanis az egyes kórokozók vígan túlélik. Sőt! Amint elkezded felengedni az élelmiszert, ezek a kórokozók azonnal szaporodni kezdenek, miközben az ételed olvadozik.

Ezért aztán a legnagyobb hiba, amit felengedéskor elkövethetsz, ha kirakod a konyhapultra a rántanivaló fagyasztott húst egy kora délelőtt, majd délben nekiállsz feldolgozni azt. Ugyanilyen nagy hiba, ha fel akarod gyorsítani az olvasztást, és forró vízben engeded fel az élelmiszert. Ez esetben is kiváló feltételeket teremtesz ugyanis a gyorsan szaporodó baktériumoknak.

A felengedett élelmiszer egyébként is gyorsan romló áruként kezelendő.

De akkor mégis hogy olvasszam fel az ételt?

Ezt a módszert, amit most bemutatok, még apukámtól tanultam. Régen mindig jót nevettünk rajta, azóta élelmiszerhigiénés könyveket átböngészve kiderült, hogy a módszere tökéletes.

Olvasztás hűtőben?

Igen! Jól olvasztod! A fagyasztott termék felolvasztásának legjobb módja, ha átteszed a normál hűtőbe. Lehetőleg előző nap vedd elő a kiolvasztani kívánt élelmiszert, és tedd egy jól záródó, lehetőleg lefedett edénybe. Így kerüljön át a hűtőbe! Figyelj arra, hogy semmiképp ne csepeghessen az olvadó étel az alatta lévő termékekre!

A felengedett élelmiszer azonnal dolgozd fel és fogyasszátok el!

Forrás: Rodler Imre: Élelmezéshigiéné.  Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest. 2007

Kérlek, tartózkodj a gyűlölködő, fórumtársaidat vagy engem sértő hozzászólásoktól!

A hozzászólások nem tartalmazhatnak linket!

Köszönöm, hogy ezt tiszteletben tartod!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Zoltán!

    A Nébih oldalán az olvasztással kapcsolatos információk között azt találtam, hogy mikróban is lehet természetesen olvasztani, de csak az olvasztó funkciót használva! Remélem, akad olyan olvasóm, aki tud ebben a kérdésben segíteni. Jómagam úgy vélem, hogy az olvasztó funkció kevés ahhoz, hogy ezeket a kórokozókat elpusztítsa.

  2. Zoltán Katona says: (előzmény @Béla Tanay)

    Mi a helyzet a mikróban történő olvasztással,mert szerintem az csakugyan elpusztítja a mikrobákat és a többi káros baktériumot?

  3. Béla Tanay says:

    A hűtőben kiolvasztás régi trükk, csak tényleg észben kell tartani, hogy előző nap tényleg tegyük át a fagyott ételt a fagyasztóból, ne csak tervezgessük. Ha egy normális körülmények között főtt, amúgy félig elfogyasztott étel maradékát lefagyasztjuk, milyen kórokozók éledhetnek fel? Mert azokat a friss étellel is megesszük. MIelőtt sok kezdő háziasszony beparázna, szögezzük le, hogy elsősorban a nyers húsok fagyasztása, kiolvasztása lehet necces, de csökkenthető a problémák száma, ha a fagyasztóba csak megmosott és leszárítgatott húst teszünk, új, még soha nem használt zacskóban, jól lezárva. Kiolvasztás után is alaposan meg kell mosni minden nyers húsárut. Kellő körültekintéssel semmivel nem ér el bennünket több baci mintha a húst frissen dolgoznánk fel.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!