Ez egy chopper, édes

Anyu titkos adaléka, hogy ne égjen oda a palacsinta

A “Mi legyen ebédre/vacsorára/reggelire?” kérdésre egy héten egyszer garantáltan azt válaszolják a kölkök, hogy palacsinta. 

Már meséltem róla, hogy én lisztmániás vagyok. Szerintem ember nincs a Földön, akinek ennyi liszt sorakozik a polcán, mint nekem. Ha most belesnél a spejzomba, akkor ezeket a liszteket találnád:

kukoricaliszt, tótkomlósi kenyérliszt, zabliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fehér tönkölyliszt, hajdinaliszt, kókuszliszt, barna rizsliszt, kölesliszt, teljes kiőrlésű tönköly rétesliszt, bambuszrost liszt, Szafi ropogós kérgű kenyérliszt, Szafi nyújtható édes lisztkeverék, Kilófaló kenyérliszt.

Amikor eljön a palacsintasütés ideje, akkor aztán igazi mindent bele palacsintatésztát keverek. Az aktuális liszt felhozatalnak megfelelően.

Az abszolút kedvenc a hajdinaliszt, amiből isteni palacsintát lehet sütni. A gyerekeknek felesben szoktam keverni búzaliszttel. Máskor teljes kiőrlésű liszttel készítem, kap egy kanálnyi zabkorpát vagy zabpelyhet és szelidítés gyanánt fehér tönkölylisztet is.

Csak szóda, tojás, egy pici eritrit és só megy mellé, és már kész is.

A napokban olvastam és nagyon jót derültem MaiMóni palacsintás posztján:

“A palacsinta ugyanis speciális étel; viszonyul készítőjéhez, megérzi, ha az fél tőle, és akkor juszt is odaég”- olvasom a posztban, és ebben tényleg van valami. Mint ahogy abban is, hogy a palacsintasütés műveletének több buktatója van. Ezek közül egyik kétségtelenül a palacsintasütő. 

Sokunknak van otthon a nagymamaféle békebeli palacsintasütő. Én anyósomtól örököltem, és miközben számtalan új palacsintasütő jött és ment, ez a régi darab stabil pillére a háztartásomnak.

A hosszú nyelű, fekete palacsintasütő használatának van egy titkos adaléka, amit anyutól tanultam. (Persze, lehet, hogy ti is ismeritek és használjátok ezt a konyhai trükköt). Ha őszinte vagyok, nem tudom a magyarázatát, de működik.

Amikor bekevertem a palacsintatésztát, meggyújtom a gázt, felteszem a serpenyőt és öntök az aljára egy kis olajat. Erre jöhet bőven 2-3 evőkanálnyi só. Lassú tűzön elkezdem melegíteni, és hagyom, hogy fokozatosan elszíneződjön a só. Amikor már sötétedik a só, elzárom a gázt, és hagyom kihűlni.

Amikor kihűlt, kiöntöm a serpenyő tartalmát, vízzel átöblítem (itt nem szabad mosogatószert használni), és egy konyhai papírtörlővel áttörlöm.

Ekkor kezdődhet a sütés.

Ha ezt a módszert alkalmazom, soha nem sül le egyetlen palacsinta sem, bármelyik lisztből is készítem.

Érdemes kipróbálni!

 

Kérlek, tartózkodj a gyűlölködő, fórumtársaidat vagy engem sértő hozzászólásoktól!

A hozzászólások nem tartalmazhatnak linket!

Köszönöm, hogy ezt tiszteletben tartod!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Igen, hagyományos palacsintasütőnél én is ezt a módszert alkalmazom. Étolaj helyett kókuszolaj megy kész tésztába, és utána valóban kifogástalanul lehet sütni.

  2. Vegatár says: (előzmény @nagyi)

    Való igaz: tényleg leég a cukortól. Mi azonban soha nem teszünk cukrot a tésztába 🙂

  3. Peter Ediina says:

    Én sütés előtt jó forróra felmelegítem a palacsinta sütőt, amibe teszek 1 kanás sót (nagyanyám szokta így ) ! Amikor már nagyon forró, akkor egy jó adag papír törlővel kitörlöm és mehet a sütés ! A palacsinta tésztát tej és szóda keverékével- rakok bele egy kis cukrot és csipetnyi sót, és hát 1 kiló liszthez, olyan 3-4 tojást is bele keverek- turmix géppel simára, valamint egy mokkáskanálnyi olajat is – szoktam csinálni, minden palacsinta sütése előtt 1-2 csepp olajat teszek bele ! Soha nem ég oda !

  4. Zsolt Tehtube says:

    Forró legyen a sütő és hagyjuk sülni.

  5. Éva Tóth says:

    Palacsintatésztába nem kell cukor. Étolaj sem, mert más tőle az íze. H a jó a sütő, nem ég le. És mindenféle liszt sem…(((

    Nagyi: 1 liter tej? Víz nem is megy hozzá vagy szóda…?

    Na, már ennyi hsz-ből is látszik, hogy minden háznál más a szokás. Bár megmondom őszintén ezt a sós-olajos trükköt még nem hallottam és nem is fogom kipróbálni.

  6. nagyi says:

    A palacsinta akkor ég le, ha tésztájába sok cukrot teszünk. 1 liter tejből kavart palacsintához egy csapott evőkanál cukrot tegyél csak, akkor nem ég le.

  7. Nagy Tünde says:

    Akkor ez nem adalék, hanem egy trükk vagy fortély! Az adalékot mindig valamihez, vagy valamibe belekeverjük, vegyítjük!

  8. László Kökényesi says:

    Kb 20 darab Palacsintának megfelelő mennyiségű bekevert tésztába tegyél 3 centiliternyi étolajat, alaposan keverd el. Az első négy, öt darab kisütésénél még meg kell kenegetni étolajjal a palacsinta sütőt, utána már nem. Próbáld ki, nálunk évtizedek óta működik.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!