Ez egy chopper, édes

Készíts mobil hűtőt két virágcserépből!

Vajon hogy oldják meg az étel és ital hűtését olyan helyeken, ahol luxuscikknek számít a hűtőgép? Vagy ahol egész egyszerűen nincs áram?

Egy nigériai tanárember, Mohamed Bah Abba találmánya, a Zeer is kiváló példa arra, hogy a legegyszerűbb találmányoknak is drámai hatása lehet.

Észak-Nigériában komoly gondot okoz, hogy miként tartsák frissen az élelmiszereket, az eladásra szánt gyorsan romló termékeket, hiszen sok helyen nincs áram. Abba régi egyiptomi és indiai hűtési hagyományokhoz nyúlt vissza, és használta fel fazekas családjában szerzett tapasztalatait. Az ötletből pedig egy modern, hordozható hűtőszekrény született a 90-es években, amellyel 2000-ben elnyerte a Rolex Award for Enterprise 75 ezer dolláros díját is.

Edény az edényben

Az ötlet az edény az edényben avagy a pot-in-pot rendszeren alapult.  Tulajdonképpen pofonegyszerű, és pár dollárból kivitelezhető. Két agyagedényre van szükség, a nagyobba tesznek egy kisebbet, és a két edény közti rést vizes homokkal töltik ki. Az étel, amit hűteni szeretnének, a belső, kis edénybe kerül, majd az egészet vizes ruhával takarják le.

Az edényzetet szellős, száraz helyre teszik. A hűtés oly módon történik, hogy a meleg sivatagi levegő hatására a homok víztartalma a külső edény falán keresztül elpárolog, elvonja a belső edény hőjét, és lehűti annak tartalmát.

Amire figyelni kell, hogy a  homokot nedvesen kell tartani.

Hihetetlen, de ezzel a módszerrel kb. 4 fokosra lehet lehűteni az edényben tárolt élelmiszereket. Így a zöldségek, gyümölcsök eltarthatósága akár több héttel is megnövekszik a sivatagi országban.

Abba 2010-ben bekövetkezett haláláig finomította a sivatagi hűtőszekrény ötletét, és saját költségén több, mint tízezer szegényt látott el ezzel a mobil hűtő eszközzel. Később 100 000 embernek juttattak  a Zeerből, amelyet a Time Magazin 2001-ben az Év Találmányának kiáltott ki.

Te is elkészítheted!

Ha a kánikulában felmondja a szolgálatot a hűtőd, vagy nyaraláskor szeretnél te is ilyen mobilhűtőt használni, pár hozzávalóból könnyedén elkészítheted.  Mindössze homokra, vízre, két agyag virágcserépre (egy kisebb és egy nagyobb) és egy nagy törölközőre lesz szükséged.

Nézd meg, hogy készítheted el te is a Zeert:

 

 

Kérlek, tartózkodj a gyűlölködő, fórumtársaidat vagy engem sértő hozzászólásoktól!

A hozzászólások nem tartalmazhatnak linket!

Köszönöm, hogy ezt tiszteletben tartod!

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nagyon praktikus ötletek! Köszönöm! 🙂
    Sportolók körében ismert módszer, hogy egy zoknit húznak a kulacsra nyáron. Ez is működik, és még csak vizesnek sem kell lennie!

  2. Ottóné Pauditz says:

    Folyadékot kempingben, autóban úgy tartunk kellemes hőfokra hűteni, hogy a palackra nedves konyharuhát csavarunk. Régebben lehetett kapni kempingezéshez gumimatrac anyagából készített víztárolót, amelyet, ha megtöltöttünk, fára akasztottunk, akkor az átnedvesedett és így folyamatosan hűtött vizünk volt. Barátnőm a lakás kellemes hőfokon való tartását az u.n. “olasz légkondival” tartja hűvösen, ami azt jelenti, hogy az ablak elé, erkélyre vizes lepedőt terít, s ha megszárad újra vizezi.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!